Zwykła pszczoła średnio żyje około 40 dni, po około 20 dniach od narodzin do końca życia zbiera pyłek i nektar. W ciągu całego życia produkuje zaledwie kilka łyżeczek miodu. Na kilogram miodu około 20 tys. pszczół musi pracować kilka dni. Jedna rodzina pszczela rocznie produkuje około 90 kilogramów miodu. Te statystyki pokazują, że przysłowie o pracowitości pszczół jest jak najbardziej uzasadnione. Ale pszczoły dają człowiekowi znacznie więcej niż miód.

Kiedy pszczoły wyginą, ludziom pozostanie nie więcej niż 4 lata życia – tak twierdził Albert Einstein. Te słowa pobudzają wyobraźnię, bo coraz częściej słyszymy, że pszczół na świecie jest coraz mniej. Wymierają, chorują, znikają – takie doniesienia płyną ze świata.  W Polsce sytuacja nie jest alarmująca – sukcesywnie od lat 90-tych przybywa rodzin pszczelich. Według badań Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin nad Wisłą żyje około 1,5 miliona rodzin pszczelich, w sumie 60 miliardów pszczół. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2005 r. było ponad 36,6 tys. pszczelarzy, a w 2015 r. –  ponad 42,8 tys.

Gdyby pszczoły zaczynały masowo wymierać, światu grozi katastrofa, dlatego że:

  • co trzecia łyżka pokarmu, który spożywamy, powstaje dzięki pracy pszczół
  • około 90 proc. roślin lądowych potrzebuje zapylenia przez owady, w tym w większości przez pszczoły
  • bez pszczół nie będzie roślin, a bez roślin zginie wiele gatunków zwierząt
  • bez roślinnej paszy możemy zapomnieć o łatwym dostępie do mięsa i mleka
  • produkcja żywności w Europie zmaleje o ponad 75 proc.
  • produkcja żywności będzie oparta głównie o rośliny wiatropylne (ryż, pszenica, kukurydza, jęczmień), a to dla alergików oznacza jeszcze większe kłopoty ze zdrowiem
  • zabraknie bawełny, a w konsekwencji możemy zapomnieć o bawełnianych ubraniach.
Gryka zapylana przez pszczoły
Gryka zapylana przez pszczoły

To tylko kilka przykładów pokazujących, jak ważną pracę wykonują pszczoły. Krajem, w którym praktycznie nie ma pszczół są Chiny. Tam zapylaniem zajmują się zawodowi pracownicy, którzy zapylają kwiaty pocierając je delikatnie piórami kolibrów.. Zawodowym zapylaniem zazwyczaj zajmują się ubodzy mężczyźni.  Takie zapylanie nie jest jednak efektywne, bo według badań tylko połowa kwiatów zostaje zapylona prawidłowo.

Główną przyczyną wymierania pszczół są nowoczesne metody ochrony roślin stosowane coraz częściej w rolnictwie. Pszczoły narażone na działanie środków stosowanych przez rolników trują się. Czasami giną od razu, czasami zanoszą do ula pyłki z trującymi substancjami i umierają niedługo później. Paradoksalnie największym wrogiem pszczół jest człowiek, który bez pracy pszczoły nie będzie w stanie przeżyć.