Który miód jest najlepszy? – takie pytanie od naszych klientów słyszymy najczęściej. Odpowiedź nie jest łatwa, wszystko zależy od tego w jakim celu miód kupujemy. Miód to nie tylko dodatek do potraw czy słodka i zdrowa przekąska. To także doskonałe lekarstwo na nasze choroby. Zebraliśmy i opisaliśmy właściwości poszczególnych rodzajów miodu, dzięki czemu każdy będzie mógł wybrać miód najlepszy dla siebie.
Lecznicze właściwości miodu znane były już Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Miód był jednym z podstawowych składników w medycynie naturalnej, o czym dziś coraz częściej przypominają sobie producenci preparatów leczniczych. Jego właściwości pomagają przy schorzeniach wątroby, serca i układu nerwowego, przyspieszają gojenie ran i wrzodów. Poza tym dzięki pszczołom możemy szybciej poradzić sobie z zatruciem alkoholowym i przyspieszyć proces wytrzeźwienia.
Miód akacjowy
To jeden z najjaśniejszych miodów, ma kolor słomkowy, a czasami jest niemal przezroczysty. Bardzo długo pozostaje płynny. Jest bardzo słodki, przez co uwielbiają go dzieci.
Lekarze polecają go alergikom, bo ma najmniejszą zawartość pyłków ze wszystkich rodzajów miodu. Pomaga w walce z zaburzeniami przewodu pokarmowego i nadkwasotą. Przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka, zapobiega wrzodom i wspomaga trawienie.
Miód akacjowy wzmacnia także odporność. Pomoże także tym, którzy zmagają się z chorobami nerek i dróg moczowych, bo ma udowodnione działanie bakteriobójcze i moczopędne.
Miód gryczany
Charakteryzuje się ciemnoherbacianą barwą, czasami jest wręcz brunatny. Ma ostry korzenny smak.
Ten miód dzięki zawartej w nim rutynie wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Dzięki takim właściwościom szczególnie polecany jest osobom starszym i tym, którzy walczą ze schorzeniami układu krwionośnego, np. z miażdżycą.
Rutyna przyspiesza gojenie ran – nie tylko zewnętrznych, ale też wewnętrznych. Dlatego ten miód powinien znaleźć się w spiżarni tych, którzy chcą jak najszybciej powrócić do pełnej sprawności po różnego rodzaju złamaniach.
Miód gryczany jest bogaty w magnez i żelazo. Duża zawartość magnezu będzie doskonałym wsparciem w stresujących chwilach i przy stanach wyczerpania nerwowego. Ten miód powinni zażywać także uczniowie i studenci, bo korzystnie wpływa na pamięć. A przy okazji pomoże w zmaganiach z uporczywym trądzikiem.
Miód malinowy
Ma jasnozłocisty kolor, malinowo-owocowy aromat i kwaśny smak.
Ten miód lekarze polecają przy niedokrwistości i miażdżycy. Jest doskonały w leczeniu przeziębienia i grypy, bo ma działanie napotne i przeciwgorączkowe. Polecany jest także osobom, które nie lubią się nudzić, bo potrafi poprawić samopoczucie, a przy okazji zmniejszyć objawy zmęczenia i dodać energii do dalszego działania. Ma udowodnione właściwości przy odbudowie naskórka twarzy.
Miód mniszkowy
To miód od jasnożółtej do pomarańczowej barwy i bardzo słodkim smaku.
Jest doskonałym lekarstwem dla naszego układu trawiennego, bo korzystnie działa na wątrobę i żołądek, a także łagodzi nadkwasotę. Zawarta w nim cholina obniża lipidy w wątrobie. Polecany jest również osobom z chorobami serca i woreczka żółciowego. Pomaga przy schorzeniach nerek i pęcherza, wspomaga leczenie dróg moczowych.
Miód mniszkowy warto spożywać przy długotrwałym zażywaniu antybiotyków, bo ma działanie osłonowe.
Miód lipowy
Jest bardzo aromatyczny, pachnie kwiatami lipy. Ma zielonkawożółtą barwę i gorzkawy posmak.
Szczególnie polecany jest w leczeniu przeziębienia, grypy, zapalenia gardła i niedrożnych zatok. Ma działanie antybiotyczne, napotne i wykrztuśne. Pomaga walczyć z kaszlem. Regularne spożywanie miodu lipowego zapobiega przeziębieniom i anginie.
Dzięki właściwościom uspokajającym miód ten ułatwia zasypianie. Dodatkowo równoważy ciśnienie krwi. Jest pomocny w walce ze stresem.
Miód spadziowy
Ma ciemny kolor i żywiczy, ostry smak. Jest najmniej słodki ze wszystkich gatunków miodu.
Miód spadziowy ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Leczy drogi oddechowe. Wzmacnia serce, dzięki czemu poprawia krążenie. Pomaga przy zaparciach i biegunce.
Miód wielokwiatowy
Charakteryzuje się różnymi barwami, od jasnożółtej do ciemnej. Ma bogaty bukiet smakowy i zapachowy. Jest bardzo słodki.
Miód wielokwiatowy polecany jest osobom z anemią. Pomaga pozbyć się uczucia zmęczenia. Przy okazji, tak jak kilka innych gatunków miodu, wspomaga leczenie przeziębienia i bólu gardła. Zalecany jest alergikom, bo dzięki niemu łatwiej radzą sobie z nieprzyjaznymi pyłkami roślin. Pomaga zwalczyć katar sienny. Dzięki jego właściwościom jest pomocny w leczeniu chorób serca. Obniża ciśnienie.
Który miód jest najlepszy? Teraz wybór należy do Ciebie J
Dodaj komentarz