Ten smak znamy z dzieciństwa. Z każdym łykiem przypomina beztroskie chwile lata, kiedy w upalny dzień babcia i mama wiedziały, co ugasi nasze pragnienie. Lemoniada domowej roboty na nowo podbija nasze podniebienia i jest dostępna w wielu restauracjach.  Ale żeby napić się dobrej lemoniady, nie musimy od razu jechać do restauracji, bo w ciągu trzech minut można zrobić ją samemu w domu.

 

Potrzebujemy:

  • 1-1,5 litra wody
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka listków mięty
  • kostki lodu w liczbie proporcjonalnej do stopnia rozgrzania ciała 🙂

To proporcje orientacyjne, ile czego dodamy tak naprawdę zależy od naszych upodobań kulinarnych. W niektórych przepisach pojawia się adnotacja, żeby miód rozpuścić we wrzątku – nie polecamy, bo miód traci wtedy swoje właściwości. A tak można napić się pysznego i przy okazji zdrowego napoju.

 

Pomysłów na lemoniadę jest wiele. Ostatnio mieliśmy okazję przetestować przepis na lemoniadę truskawkową. Pycha! Potrzebujemy:

  • półtora litra zimnej wody – może być również gazowana
  • 2 cytryny
  • 4 szklanki truskawek
  • lód
  • łyżka miodu (do smaku)

Rozpuszczamy miód w połowie szklanki wody. Następnie miksujemy truskawki z jedną szklanką wody. Do powstałego musu truskawkowego wyciskamy sok z dwóch cytryn. Dla podkreślenia aromatu, można zetrzeć skórkę z cytryny. Dodajemy schłodzoną wodę z miodem i wstawiamy do lodówki. I gotowe